Välj ett smart företagsnamn

Om du ska starta ett företag, så är det ju bra att ha ett företagsnamn som passar väl ihop med vad du gör och erbjuder. Om du vill ha goda råd för företagande samt tips hur du bäst väljer företagsnamn, så ska du fortsätta läsa. Ditt företagsnamn är en viktig del av ditt företags ansikte utåt. Bland annat ska det göra det lätt för alla att hitta ditt företag. Dock är det viktigt att följa alla regler som gäller när du registrerar ditt företagsnamn.

Vad utmärker ett bra företagsnamn?

I dag gäller det att sticka ut från mängden, så för att få till ett bra företagsnamn så är det bra att uppfylla vissa kriterier. Bland annat bör det vara lätt att stava och lätt att uttala. Det bör även vara något som folk lägger på minnet. Sedan är det inte fel att ha ett namn som skapar intresse! Se även till att välja ett företagsnamn som även fungerar väl som domännamn.

Dock finns det vissa regler för att få registrera ett företagsnamn. Du som företagare måste förhålla dig till de riktlinjer och den lista som Bolagsverket har tagit fram. Bland annat är det ett måste att namnet i sig ska så att särskilja från namn som andra har. Det ska inte heller kunna förväxlas med andra företagsnamn. Ditt företagsnamn måste även stämma överens med den form av verksamhet du bedriver. Alla regler och riktlinjer finns att läsa på Bolagsverkets hemsida.

Sedan så finns det även specifika regler som gäller olika typer av företagsformer. Bland annat får det inte finnas två aktiebolag med exakt samma namn registrerade i Sverige. Det måste även vara ett namn där AB eller aktiebolag ingår. Även i handelsbolag, så måste just ordet ”handelsbolag” ingå i namnet på ditt företag. Enskilda firmor måste inte registrera sitt företagsnamn, men det är en god idé att göra!

Smarta tips när du ska komma på företagsnamn

Att komma på ett namn för ditt företag är inte alltid det lättaste. Men testa dig fram med olika saker. Du kan till exempelvis experimentera med påhittade ord. Eller så kan du testa så kallade alliterationer. Det är då samma ljud som upprepas i följd, som till exempel ”Bosses Bageri i Båstad”.

Ett annat tips är att försöka få med ditt eget namn i kombination med vad för verksamhet du bedriver. Kanske även få med orten eller området i namnet.

Andra saker att kanske ha med i namnet är siffror eller förkortningar som kan beskriva företagets verksamhet. Det gäller dock att se upp så du inte tar något som försvinner i mängden, eftersom denna typ av namn är vanliga att se.

Det kan ibland vara lite lättare att vara kreativ på ett annat språk eller att man tycker det låter lite coolare. Reglerna i sig engelska i företagsnamn, så du kan ju testa att få med uttryck eller annat på detta språk i ditt företagsnamn.

En sak du kan göra om du har svårt att vara kreativ på egen hand, det är att testa en så kallad företagsnamn-generator. Sådana finns det många av, som i sig kan ge dig det perfekta namnet, eller i alla fall inspiration till att komma på ett eget.