Så lyckas du med barnrummet

Att inreda barnens rum, det är faktiskt rätt roligt! Det kan även vara utmanande att skapa miljöer för barn, som ska vara funktionella, men ändå lekfulla så väl som vackra. Så därför ska du få lite goda råd för inredning av barnens rum. Börja med att bestämma vilka funktioner som behövs. Vad får plats och är det ett eller flera barn som ska dela på ytan? Kanske du har plats för dels sovrum för barnen dels ett lekrum?

De allra vanligaste funktioner i ett barns rum, det är en säng, förvaring, lekyta samt ett skrivbord eller lekbord. Sedan vad som mer bör finnas, det beror ofta på vad barnet har för ålder, intressen samt hur stort rummet i sig är. Efter att du bestämt vad mer som ska finnas, så är det dag att planera de olika funktionerna. Fundera på vad av inredningen som ska vara mer långsiktig och vad som kan komma att behöva bytas ut i takt med att barnet bli äldre.

Våga ta ut svängarna

En stor fördel med barnrum är att där går det verkligen att ta ut svängarna när det gäller att ta ett tema, eller färger. Det är inte fel att våga vara kreativ samt testa olika lekfulla detaljer. Se bara till att det inte spretar åt alla håll. För att undvika det, så kan du satsa på en färgskala som hänger samman. Satsa även på enstaka mönster för att det inte ska bli för rörigt. Att inreda efter ett tema är skoj! Det gör det ofta även enklare att ha en röd tråd i inredningen.

Glöm inte förvaring

Något som är mycket viktigt att ha i barnen rum, det är bra förvaring. Det är ju smart att alla saker har sin egen plats, så att det är lätt att hålla ordning i rummet. Det kan vara en fördel att ha både öppen och stängd förvaring. Det så barnen själva kan nå vissa saker på egen hand. Gör gärna förvaringen till en del av rummet. Det kan du göra till exempel genom att måla ton i ton, eller att dekorera förvaringen på ett lekfullt sätt.

Värme och liv med textilier

I ett barnrum, så väl som andra rum är det inte fel att ha olika sorters textiler. Det är gardiner, mattor, kuddar, filtar och annat. Sätt upp en fin sänghimmel ovanför sängen och anpassa textilerna till färgskalan eller temat. Växter i barnens rum är även det bra, då de får alla att må bra och trivas bättre.

Glöm inte säkerheten

En viktig aspekt av att inreda barnens rum, är att det görs säkert. En del möbler kan behöva fästas i väggen eller ha tippskydd. Ett fallskydd för våningssängen är även det bra att ha. Det är även bra om småsaker är utom räckhåll för de allra minsta. Det bör även vara säkert kring sladdar och annat så att inte de hänger lösa eller ligger framme. Se även till att alla eluttag har petskydd så att det inte sker en olycka.