Viktigt att byta ut sminket då och då

Något inte alla har koll på, det är att allt smink, det har ett utgångsdatum! På en del av dem kan det stå ett datum, men på andra inte. Sedan är det lite svårt att se eller lukta sig till om det är dags att byta eller inte. Det kan därför vara skönt att få lite bra råd för smink och tips kring hur du ska tänka kring gammalt smink.

Om du använder dig av allt för gammalt smink, så kan det ge dig oren hud, samt om du har otur även infektioner i ögonen. Ser man till mascara så har antagligen den du har redan fyllts på med bakterier. För de trivs onödigt bra där! Det gäller därmed att regelbundet se till att byta ut din mascara, även om det finns produkt kvar i flaskan. Annars är det risk just för att för att du drabbas av ögoninflammation.

Det är även viktigt att du byter ut dina läpprodukter då och då, för även de kan ha bakterier. Det gäller läppstift, läppbalsam och läppglanset.

Bra råd för smink

Om det är så att du vill ha bra råd för smink och råd för hur produkterna ska hålla så länge som möjligt? Då ska du följa de tips vi ger dig här. Först och främst, se till att undvika temperaturskillnader. Det kan förkorta alla dina produkters hållbarhet. Badrummet i sig är just ett rum där det ofta är stora temperaturskillnader. Därmed inte den bästa platsen att förvara sminket på!

Ett annat gott råd är att du bör se till att inte använda dina fingrar direkt ner i produkten. Om du vill applicera med fingrarna, använd då först en spatel för att ta upp tillräcklig mängd och sedan använder du rena fingrar för att applicera i ansiktet.

Du bör inte heller blåsa ner i ditt smink. För även det kan göra att det kommer ner bakterier i dina sminkprodukter.

Du bör även satsa på att regelbundet göra rent dina sminkborstar samt övriga sminkverktyg du använder dig av.

Ha koll på burkens symbol

På de allra flesta burkar med smink finns det en symbol. Den indikerar inte hur länge sminket håller oöppnat, utan den symbolen talar om hur hållbart det är efter att du har öppnat och börjat använda dig av sminket. Dock kan det variera hur länge de håller, beroende på vad för smink det är. Oftast är det 3 månader, 6 månader, 9 månader eller 12 månader. Så är det så att du vet med dig att du har smink hemma, som är över 1 år gammalt, så är det bra att slänga detta och köpa nytt.

Du bör regelbundet gå igenom din sminkväska för att se vad du har för smink och hur länge du haft det. Är det för gammalt, se då till att slänga det, oavsett hur mycket av det som finns kvar. Det är inte värt att drabbas av infektioner av olika slag för att du inte vill köpa nytt!