Vad innebär det med ett sms lån?

Ett vanligt lån är det som kallas för sms lån, eller snabblån. Detta lån är för privatpersoner och det är ett lån som ofta är lite lättare att få, utan att det görs en UC, som är en form av kreditupplysning. Det innebär inte att det inte görs någon kreditupplysning, men det är vanligare att det sker via Bisnode eller Creditsafe. Ett sms lån är oftast ett mindre lån, som kan ansökas om, då det finns behov av pengar för en viss nödsituation. Du kanske inte har tid att ansöka hos en storbank, eller en låneförmedlare. 

Ett sms lån är även ett lån där du inte behöver uppge vad du ska använda pengarna till. Detta är annars något som konventionella banker vill veta.

Eftersom ett sms lån är ett snabbt lån, så innebär det även allt som oftast att räntan på dem är högre, än vanliga lån. Så planerar du att ansöka om denna typ av lån, ta inte första bästa, utan jämför dem mot varandra. Det eftersom det kan skilja sig en hel del i vad de tar ut i ränta samt att det även kan skilja sig i löptid. Löptid är helt enkelt den tid du har på dig att betala tillbaka. En del vill ha tillbaka det du lånat månaden efter, andra låter dig betala av summan på tre månader. 

När kan jag ta ett sms-lån?

Ett sms lån är något de allra flesta kan ansöka om och få. Du kanske är en person som annars har bra koll på ekonomin, har en fast inkomst och så vidare, men så uppstår det en kris eller nödsituation där dina egna pengar inte räcker till. Kanske det är en hushållsapparat som gått sönder, eller att du behöver akut tandvård. Har du inte sparade medel för detta, så kan sms lån vara en lösning. Det blir då lite som en räddare i nöden. 

Även om sms lån har fått en hel del negativ kritik genom åren, så har det blivit bättre, då den effektiva räntan numera är reglerad. Det innebär att om du lånar en mindre summa pengar och sköter dina avbetalningar, så blir det inga problem. Så länge du är medveten om vad det kostar dig att ta denna typ av lån. 

Regler och villkor för sms lån

Alla typer av lån har olika regler och villkor. När det handlar om sms lån, så brukar det finnas tre villkor. Dessa brukar vara att du måsta ha en viss ålder för att ansöka, ha en fast inkomst samt att du även har ett begränsat antal betalningsanmärkningar.

Du behöver sällan uppge till vad det är du ska låna pengar samt att det krävs inte heller någon form av säkerhet för denna typ av lån. 

Du ska även vara folkbokförd i Sverige för att kunna ansöka om denna form av lån. 

Det finns de kreditgivare som ger dig som lånar första gången lite lägre summa över en kortare avbetalningstid. Första gången du ansöker kan det även ta lite längre tid att behandla.